http://anikagotuje.blogspot.com/2015/04/schab-po-bakansku.html
Zatytułowałam "prawie po bałkańsku", bo troszkę danie zmodyfikowałam. Nie mogę jeść papryki, więc pominęłam ją. Danie wyszło przepyszne... w zasadzie nie czuje się, że to mięcho... a dla mnie to bardzo istotna sprawa...! Tego smacznego sosu jest baaardzo dużo, więc włożyłam go do plastikowych pudełeczek, zamroziłam i będzie na zaś. :D
Składniki:
- 1kg schabu bez kości
- 1/2kg pieczarek
- 3 cebule
- kilka ogórków kiszonych
- kilka ząbków czosnku
- 2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie
- olej (do smażenia)
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- słodka papryka sproszkowana (tak mi nie szkodzi :D)
Schab pokroić na plastry.
A następnie każdy plaster w paseczki.
Cebulę posiekać w piórka.
Pieczarki pokroić w dosyć grube plastry.
Ogórki w grubszą kostkę.
Pokrojony schab posypać solą i pieprzem. Podsmażyć go (do lekkiego zrumienienia) na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
W sporym rondlu (lub w naczyniu żaroodpornym) podsmażyć cebulę i całe ząbki czosnku, dodając sól i cukier. Gdy cebula poddusi się na szkliście-złoto, wrzucić na nią podsmażone mięso. Zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i całość dusić (na niedużym ogniu) ok. 10 minut.
Po upływie 10 minut dodać pomidory z całą zalewą i pokrojone ogórki. Wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 15 minut.
Na sam koniec wsypać sproszkowaną słodką paprykę. Zamieszać, spróbować i ewentualnie dodać troszkę soli lub pieprzu. A jeśli sos mocno się zredukował, to można dodać nieco przegotowanej wody.
Schab podawać z ulubionymi dodatkami (np. szpecle, bagietka itp) u nas był z ryżem basmati.
Noooo.... zajefajne :)
OdpowiedzUsuń