poniedziałek, 19 października 2015

Pasta jajeczna.

Zwykła... prosta... bardzo smaczna... moja mama, w ciężkich czasach (bo puste półki wtedy były!) często ją robiła... jajka zaprzyjaźniona pani gospodyni przynosiła... szczypiorek rósł w naszym ogródku... Masło Roślinne, sól i pieprz można było w sklepie, bez większego problemu, kupić... teraz nie ma kłopotów z zaopatrzeniem, a jednak często wracam do tej pasty, bo naprawdę warto...

















Składniki:
  • jaja ugotowane na twardo
  • małe pudełeczko Masła Roślinnego (trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki!)
  • szczypior
  • sól
  • pieprz 

















Miękkie Masło Roślinne wymieszać z solą i pieprzem.


















Dodać rozdrobnione jaja. I tu dobrze sprawdza się takie oto kółeczko, bo krojenie nim migiem wychodzi!


















Wrzucić posiekany szczypiorek.


















Wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu.


















Pastę przełożyć do jakiegoś zamykanego pudełeczka. Przechowywać w lodówce. Jak przyjdzie ochota (a nam przychodzi często :D) smarować pajdę, najlepiej świeżego, chleba i pałaszować sobie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz