poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Zupa brokułowa.

Taką zupę lubię, bo jest delikatna, a jednocześnie pożywna.

















Składniki:
  • brokuł
  • duża porcja włoszczyzny
  • ziemniaki
  • koperek
  • czosnek
  • kawałek jakiegoś mięsa (u mnie tym razem filet z indyka)
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kurkuma
  • sos sojowy

















Mięso indycze zalać zimną wodą i gotować (na małym ogniu!) około 1 godziny.


















Po godzinie wrzucić pokrojoną włoszczyznę i gotować dalej ok. 10minut.


















Teraz wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.


















Następnie dodać troszkę cukru, wrzucić pokrojone różyczki brokuła i gotować (bez przykrycia, co ponoć pozwala brokułowi zachować piękny zielony kolor) dalsze 10 minut.


















Wyjąć ugotowane już mięso i odłożyć. Po wystygnięciu pokroić i włożyć na talerz tym, którzy lubią mięcho. Moją porcję oddam suni (ja nie lubię mięsa) i dlatego nie dodałam jeszcze soli i pieprzu, bo te przyprawy szkodzą psu.








Do zupy wcisnąć czosnek, zagotować i wyłączyć gaz.


















Do gara z zupą wsypać pokrojony koperek.


















Dodać sól, pieprz, szczyptę kurkumy, trochę sosu sojowego.


















Jogurt naturalny osolić, wymieszać. Dodać trochę gorącej zupy, znowu wymieszać i wlać do garnka.


















Zupa gotowa, można zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz