sobota, 18 lipca 2015

Udka kurze (z ziemniakami i cebulą) w rękawie pieczone.

Razem z moją szwagierką Lucią postanowiłyśmy na dzisiejszy obiad zrobić to cudo.















Składniki:

  • udka kurczaka
  • ziemniaki
  • cebula
  • olej
  • masło
  • "Złocista przyprawa do kurczaka"
  • szklanka wody















W sporej brytfannie umieścić rękaw piekarniczy i zapiąć go z jednej strony. Ziemniaki (jeśli duże, to przekroić) włożyć do rękawa. Posypać odrobiną Złocistej przyprawy do kurczaka" i dodać troszkę masła.
















Na ziemniaki wrzucić cebulę (pokrojoną w szerokie piórka) i wlać szklankę wody.
















Na cebulę włożyć polane olejem i oprószone "Złocistą przyprawą do kurczaka" udka.
Zapiąć rękaw i lekko naciąć go na samej górze.
Wstawić do nagrzanego (190*C) piekarnika na jakieś półtorej godziny.
















Na piętnaście minut przed końcem pieczenia  rozciąć rękaw, aby mięso ładnie zrumieniło się.
















Brytfannę z gotowym daniem można postawić (uwaga, gorące !!) na stole i wtedy każdy będzie nakładał swoje ulubione kąski.
















Mój talerz, a na nim upieczone ziemniaki i udko oraz mizeria i fasola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz