Składniki:
- udka kurczaka
- ziemniaki
- cebula
- olej
- masło
- "Złocista przyprawa do kurczaka"
- szklanka wody
W sporej brytfannie umieścić rękaw piekarniczy i zapiąć go z jednej strony. Ziemniaki (jeśli duże, to przekroić) włożyć do rękawa. Posypać odrobiną Złocistej przyprawy do kurczaka" i dodać troszkę masła.
Na ziemniaki wrzucić cebulę (pokrojoną w szerokie piórka) i wlać szklankę wody.
Na cebulę włożyć polane olejem i oprószone "Złocistą przyprawą do kurczaka" udka.
Zapiąć rękaw i lekko naciąć go na samej górze.
Wstawić do nagrzanego (190*C) piekarnika na jakieś półtorej godziny.
Na piętnaście minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby mięso ładnie zrumieniło się.
Brytfannę z gotowym daniem można postawić (uwaga, gorące !!) na stole i wtedy każdy będzie nakładał swoje ulubione kąski.
Mój talerz, a na nim upieczone ziemniaki i udko oraz mizeria i fasola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz