Składniki:
- główka kapusty
- kilka pomidorów
- cebula
- koperek
- mąka pszenna
- sól
- cukier
Kapustę przekroić na cztery. Z każdej ćwiartki wyciąć głąb i posiekać ją.
Pokrojoną kapustę włożyć do garnka. Zalać dużą ilością wody. Zagotować i odcedzić. Wlać niedużo wody, dodać sól i cukier ugotować (nie zakrywając garnka!) do miękkości.
W czasie gdy kapusta gotuje się, pomidory zalać wrzącą wodą. Odczekać chwilkę, odcedzić i usunąć skórkę.
Obrane ze skóry pomidory pokroić. Przełożyć do garnka z miękką już kapustą i pogotować jeszcze jakąś chwilę.
Słoninę i cebulę pokroić. Na suchą patelnię wrzucić słoninkę i na małym ogniu wytopić z niej tłuszcz.
Gdy skwarki już się ładnie zrumienią wrzucić do nich pokrojoną cebulę. Dodać sól i cukier, poczekać (mieszając!) aż cebula nabierze złotego koloru. Przełożyć skwarki i cebulę do garnka z ugotowaną już kapustą. Wytopiony tłuszcz pozostawić na patelni.
Na patelnię z tłuszczem wsypać 1-2 łyżki mąki. Wymieszać, podsmażyć, dolać zimnej wody i znowu wymieszać, zagotować, wyłączyć ogień. Wrzucić powstałą zasmażkę do garnka z kapustą, zagotować.
Wyłączyć ogień i dodać sporo posiekanego koperki. Sprawdzić smak kapusty. Jeśli trzeba to dodać jeszcze sól lub cukier.
Kapustę można zajadać samą z chlebem lub jakimiś innymi dodatkami. Tu podałam ją ze szpeclami i filetem z piersi kurczaka w sosie ogórkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz