Składniki:
- udka
- "Złocista Przyprawę do Kurczaka" firmy KAMIS
- sól
- cukier
- słodka papryka w proszku
- zmielony pieprz
- olej
- ziemniaki
- marchew
- cebula
- czosnek
- rękaw piekarniczy
Przed pieczeniem pokroić warzywa, pokropić je olejem, posypać solą, odrobiną cukru, pieprzem i papryką. Następnie warzywa dokładnie wymieszać.
Mięso i warzywa włożyć do zapiętego z jednej strony rękawa piekarniczego.
Na wierzch wlać sosy, które zebrały się w obu miskach.
Rękaw zapiąć drugim klipsem.
Górę rękawa delikatnie (w kilku miejscach) naciąć, aby podczas pieczenia nadmiar pary mógł się wydostać. Wstawić do nagrzanego (160-180*C) piekarnika i piec około 1 godziny.
Po godzinie (jeśli udka są duże, to należy piec dłużej, np. 1,5 godziny) rękaw delikatnie rozciąć z góry. Odczekać chwileczkę, aż para wyleci i wyłożyć danie na talerze.
Udka pieczone z warzywami podałam z moją ulubioną kaszą jęczmienną i surówką pekińską.
Jedzonko jest pyszne, zdrowe, kolorowe. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz