Bardzo Wam Kochani dziękuję, za przepis...!! <3 <3
- kilka filetów dorsza
- kilka marchwi
- seler
- kilka pietruszek
- jasna część pora
- cukinia
- kilka ząbków czosnku
- sok z cytryny
- masło
- olej
- sól
- pieprz
- ryż
- kapusta kiszona (polana olejem i posypana kminkiem)
- roszponka
- jogurt grecki
Warzywa pociąć obieraczką na długie cienkie wstążki. Pora pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić warzywa. Przykryć pokrywką i niech się dobrą chwilę podduszą. Dobrze jest kilka razy przemieszać, aby się warzywka nie przypaliły od spodu.
Filety skropić sokiem z cytryny i olejem. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do rękawa piekarniczego. Ściśle związać oba końce. Wstawić do nagrzanego (180-200*C) piekarnika na jakieś 5-10 minut.
Podpieczone ryby przełożyć (delikatnie, bo jak widać na foto łatwo się rozpadają!) z rękawa do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Na filety wyłożyć podduszone warzywa. Szczelnie przykryć i wstawić naczynie do nagrzanego (180-200*C) piekarnika na 15-20 minut.
I filety z dorsza zapiekane pod warzywami mamy gotowe. Och, żebyście wiedzieli jak to danie cudnie pachnie......!! :))
Rybę w warzywach podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to tym razem ryż, kapusta kiszona z kminkiem i odrobinką oleju, roszponka z jogurtem greckim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz