piątek, 15 stycznia 2016

Dorsz zapiekany pod warzywami w/g Agi i Pawła.


Oj... ależ pyszna jest taka rybcia...!! I zdrowa, bo nie ma tutaj żadnej panierki, która to nasiąka tłuszczem i jest mega szkodliwa.. Nauczyłam się tego dania od moich starszych dzieci.
Bardzo Wam Kochani dziękuję, za przepis...!! <3 <3













  • kilka filetów dorsza
  • kilka marchwi
  • seler
  • kilka pietruszek
  • jasna część pora
  • cukinia
  • kilka ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz
Jako dodatki np:
  • ryż
  • kapusta kiszona (polana olejem i posypana kminkiem)
  • roszponka 
  • jogurt grecki 













Warzywa pociąć obieraczką na długie cienkie wstążki. Pora pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, wymieszać.














Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić warzywa. Przykryć pokrywką i niech się dobrą chwilę podduszą. Dobrze jest kilka razy przemieszać, aby się warzywka nie przypaliły od spodu.














Filety skropić sokiem z cytryny i olejem. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do rękawa piekarniczego. Ściśle związać oba końce. Wstawić do nagrzanego (180-200*C) piekarnika na jakieś 5-10 minut.














Podpieczone ryby przełożyć (delikatnie, bo jak widać na foto łatwo się rozpadają!) z rękawa do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.














Na filety wyłożyć podduszone warzywa. Szczelnie przykryć i wstawić naczynie do nagrzanego (180-200*C) piekarnika na 15-20 minut.














I filety z dorsza zapiekane pod warzywami mamy gotowe. Och, żebyście wiedzieli jak to danie cudnie pachnie......!! :))














Rybę w warzywach podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to tym razem ryż, kapusta kiszona z kminkiem i odrobinką oleju, roszponka z jogurtem greckim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz