Teraz jestem wreszcie zadowolona. Krokieciki jak ta lala. :D
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 300g mąki pszennej
- 4 jajka
- 500ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody (może być mineralna gazowana, albo zwykła kranówa)
- 3 łyżki oleju
- kiszona kapusta uduszona z grzybami i cebulą, z dodatkiem pieprzu i czosnku
- w moim przypadku rozmroziłam wigilijną kapustę z grzybami, bo już była najwyższa pora coś z nią zrobić
- 3-4 jajka + 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- olej do obsmażania
Mąkę, jajka, mleko i sól dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny, aby gluten napęczniał.
W tym czasie zmielić kapustę z grzybami.
Po upływie 30 minut dodać do ciasta wodę i olej. Wszystko razem wymieszać.
Usmażone naleśniki układać, jeden na drugim, na odwróconym dużym talerzu.
Przygotować sobie bułkę i jajka (dokładnie wymieszane z 2 łyżkami oleju) do panierowania.
Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu i lekko rozsmarować go. Następnie dwa boki naleśnika zwinąć do środka.
Zrolowany odłożyć na talerz i zabrać się za następne.
Każdy naleśnik panierować w jajku i bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krokiety ze wszystkich stron na jasno rumiany kolor.
Bing-bong i mamy krokiety zrobione...!!
Najlepiej smakują z czystym, czerwonym barszczykiem, podanym w filiżance. Ja barszczu nie zrobiłam, bo do końca nie wierzyłam, że mi się te krokiety udadzą. Ale następnym razem (i to już niedługo!) przygotuję sobie i barszczyk i krokiety.
Zostało nam kilka krokietów, więc na drugi dzień podałam je z czerwonym barszczykiem.
Tym razem nie zrobiłam żadnej panierki. Po prostu obsmażyłam krokiety na oleju z masłem. Powiem Wam, że takie są o niebo lepsze, niż te panierowane w jaju i bułce. No i niewątpliwie duuużo zdrowsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz