Spaghetti z sosem bolognese.
Składniki:
- 50 dkg mielonego chudego mięsa (u mnie najczęściej kurczak lub indyk)
- 1 cebula (można też dodać 2 ząbki czosnku)
- 15 dkg pieczarek (ja, tym razem, nie dałam)
- 1 szklanka soku (lub przecieru) pomidorowego
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku
- olej
- mozzarella lub ser żółty
- 1 paczka makaronu spaghetti
Cebulę (i ewent. czosnek) posiekać. W płaskim garnku rozgrzać troszkę oleju i zeszklić na nim cebulę dodając szczyptę soli i cukru.
Do zeszklonej cebuli dodać sok (ewent. przecier) pomidorowy.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do sosu pomidorowego włożyć mielone mięso. Zagotować, stale mieszając. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy (i ewent. posiekane pieczarki). Gotować pod przykryciem i na maleńkim ogniu ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dolać troszkę wody. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami.
W dużym garnku zagotować wodę. Dodać sól i 1-2 łyżki oleju. Włożyć makaron i ugotować go zgodnie z opisem na opakowaniu.
Makaron ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz