czwartek, 26 marca 2015

Spaghetti z sosem bolognese.

Prawdę mówiąc jest to prawie bolognese, bo bez czosnku, grzybów i papryki.

SDC11490
Składniki:
  • 50 dkg mielonego chudego mięsa (u mnie najczęściej kurczak lub indyk)
  • 1 cebula (można też dodać 2 ząbki czosnku)
  • 15 dkg pieczarek (ja, tym razem, nie dałam)
  • 1 szklanka soku (lub przecieru) pomidorowego
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku
  • olej
  • mozzarella lub ser żółty
  • 1 paczka makaronu spaghetti


SDC11492
Cebulę (i ewent. czosnek) posiekać. W płaskim garnku rozgrzać troszkę oleju i zeszklić na nim cebulę dodając szczyptę soli i cukru.

SDC11499
Do zeszklonej cebuli dodać sok (ewent. przecier) pomidorowy.


SDC11501
 Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


SDC11502
Do sosu pomidorowego włożyć mielone mięso. Zagotować, stale mieszając. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy (i ewent. posiekane pieczarki). Gotować pod przykryciem i na maleńkim ogniu ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dolać troszkę wody. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami.

SDC115153
W dużym garnku zagotować wodę. Dodać sól i 1-2 łyżki oleju. Włożyć makaron i ugotować go zgodnie z opisem na opakowaniu.


SDC11516
Makaron ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz