czwartek, 26 marca 2015

Rogaliki drożdżowe.

Przepis pochodzi z dawnych lat... za komuny ciężko było zdobyć słodycze... a więc najczęściej robiliśmy je sami...

SDC109031
Skład na jedną porcję, ale ja najczęściej robię od razu podwójną:
  • 1/2 kg mąki pszennej pszennej
  • 250 g masła roślinnego
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • plus trochę mąki do posypywania

SDC10904
 Mąkę wsypać do miski. Dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać ręką.


SDC10906
Wbić jedno całe jajko i jedno żółtko, a białko zostawić do smarowania rogalików.


SDC10909
Dodać masło, śmietanę i cukier waniliowy. Ja daję też szczyptę soli. Bo moja teściowa nauczyła mnie, że tam gdzie cukier tam szczypta soli powinna zawsze być i odwrotnie, gdzie sól to i odrobinka cukru.


SDC10915
Ciasto zagnieść. Można dosypać troszkę mąki jeśli będzie się zbyt lepiło do rąk.

SDC10920_2
Wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków.


SDC10922
Kawałki ciasta przenieść na stolnicę i rozwałkowywać na grubość około 1/2 cm. Placek przekroić na 8 (lub 16) części.


SDC10925
Przy zewnętrznych krawędziach powstałych trójkątów nałożyć powidła.


SDC10928
Każdy z trójkątów zrolować.


SDC10929
I zagiąć lekko rogi tworząc w miarę zgrabny rogalik.






SDC109322
 Rogaliczki przenieść na blachę do pieczenia. Wszystkie rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku (180-200st. C) aż do uzyskania złotego koloru.


SDC10934 
Można je zajadać i na ciepło i na zimno. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz