Składniki:
- duży kawał karczku wieprzowego
- olej
- cebula
- czosnek (świeży lub granulowany)
- kminek
- majeranek
- liście laurowe
- pieprz
- sól
- cukier
- zimna woda
Mięso umieścić w naczyniu do pieczenia, polać olejem, posypać czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem, obłożyć liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w grube piórka. Na koniec cebulę posypać szczyptą cukru i soli. Garnek przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180-200*C i wstawić do niego gar z mięsem. Po 30 minutach wlać niedużą szklankę zimnej wody i łyżką nieco polać mięcho powstałym sosem. Garnek wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150-180*C. I teraz tak, czas duszenia zależy od wielkości mięsa. Czyli na każdy jeden jego kilogram - jedna godzina duszenia. Mniej więcej co pół godziny należy dolewać niedużą szklankę zimnej wody i łyżką oblać mięso powstającym sosikiem. Gdy czas duszenia minie trzeba wyłączyć piekarnik, a kiedy mięso wystygnie wstawić je (najlepiej na całą noc) do lodówki. I w ten sposób mamy wielki kawał pysznego karczku gotowy do jedzenia. Jeśli chcemy podawać go na ciepło, to po prostu przecedzamy sos i podgrzewamy w nim ukrojone plastry mięsa. A jeśli na zimno, to kroimy plasterki karczku i kładziemy je na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz