poniedziałek, 14 marca 2016

Drożdżowe bułeczki, wersja pikantna.

Marta, moja przemiła koleżanka, dała mi przepis na te bułeczki. Zrobiłam i po prostu zachwyciłam się nimi. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.














Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej (można zmieszać pół na pół z żytnią)
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Składniki farszu:
  • 450g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100g ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • bazylia świeża lub suszona (nie miałam i dałam w zastępstwie oregano)
  • czosnek (świeży lub granulowany)
  • szczypta soli
  • sporo pieprzu zmielonego 
Ponadto 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek i suszony tymianek do posypania na wierzchu.














Drożdże wymieszać w letniej wodzie dodając cukier.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i wodę wymieszaną z drożdżami. Na koniec wlać olej i zanieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite.
















Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na na jakieś 40-60 minut do wyrośnięcia.
















W tym czasie przesmażyć na oleju pokrojoną cebulę, a następnie wrzucić do niej pokrojone pieczarki. Smażyć do miękkości.
















Pod koniec wsypać do pieczarek z cebulą sól, pieprz i czosnek. Wyłączyć gaz. Po ostygnięciu dodać bazylię i starty żółty ser
















Farsz wymieszać i spróbować, musi być zdecydowanie ostry. Jeśli uznamy, że jest łagodny, to teraz można dosypać do niego soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
















W tym czasie nasze ciasto powinno już ładnie wyrosnąć. Teraz stolnicę należy podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość około 1cm.
















Szklanką wycinać krążki i na każdy nakładać sporą ilość farszu. Brzegi krążków zlepić tworząc zgrabną kulkę. Tak przygotowane bułeczki kłaść (zlepieniem do dołu!) na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Bułeczki powinny leżeć dosyć ściśle, aby podczas pieczenie połączyły się ze sobą.
















Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym tymiankiem.
















Wstawić do nagrzanego (190*C) piekarnika na jakieś 25 minut. Prawda, że po upieczeniu ładnie się prezentują? :)
















I wierzcie mi, smakują wspaniale! :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz