Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól (troszeńkę)
- pieprz (całkiem sporo)
- olej do smażenia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu
- kilka ząbków czosnku
Polędwiczki pokroić na kilka mniejszych kawałków, posypać je solą i pieprzem.
Z sosu sojowego, keczupu i zmiażdżonego czosnku zrobić marynatę.
Marynatą zalać mięso i wstawić je (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Następnego dnia mięso obsmażyć (krótko!) na patelni z rozgrzanym olejem.
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Obsmażone polędwiczki (i powstały sos) przełożyć do rondla (lub naczynia żaroodpornego) i wstawić (bez pokrywki) do nagrzanego piekarnika na 15-17 minut.
Po upływie 15-17 minut wyjąc rondel z piekarnika, przykryć pokrywką, obwinąć grubym ręcznikiem i pozostawić na ok. 5 minut, aby mięso "odpoczęło".
Gotowe polędwiczki pokroić i zalać powstałym sosem. Podawać z ziemniakami (kaszą, kluskami itp) oraz jakąś surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz