niedziela, 26 lipca 2015

Pieczone polędwiczki wieprzowe.

Dobre... delikatne... szybkie w przygotowaniu.

















Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól (troszeńkę)
  • pieprz (całkiem sporo)
  • olej do smażenia
Marynata:
  •  5 łyżek sosu sojowego
  •  2 łyżki keczupu
  • kilka ząbków czosnku

















Polędwiczki pokroić na kilka mniejszych kawałków, posypać je solą i pieprzem.

















Z sosu sojowego, keczupu i zmiażdżonego czosnku zrobić marynatę.

















Marynatą zalać mięso i wstawić je (najlepiej na całą noc) do lodówki.

















Następnego dnia mięso obsmażyć (krótko!) na patelni z rozgrzanym olejem.

















Piekarnik rozgrzać do 200*C. Obsmażone polędwiczki (i powstały sos) przełożyć do rondla (lub naczynia żaroodpornego) i wstawić (bez pokrywki) do nagrzanego piekarnika na 15-17 minut.

















Po upływie 15-17 minut wyjąc rondel z piekarnika, przykryć pokrywką, obwinąć grubym ręcznikiem i pozostawić na ok. 5 minut, aby mięso "odpoczęło".

















Gotowe polędwiczki pokroić i zalać powstałym sosem. Podawać z ziemniakami (kaszą, kluskami itp) oraz jakąś surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz