Składniki:
- duża porcja włoszczyzny
- kilka ziemniaków
- 1 brokuł
- kawałeczek jakiegoś mięsa ( u nas dziś schab)
- sól
- odrobina cukru
- pieprz
- szczypta kurkumy
- jogurt grecki
- ocet (do usuwania robaczków z brokuła :P)
Mięso wrzucić do garnka.
Warzywa (oprócz brokuła) pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do schabu. Dodać wodę i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Brokuła namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
Po upływie 45 minut gotowania dodać do garnka pokrojone brokuły i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, nie przykrywając pokrywką. Cukier i barak przykrycia pozwoli brokułom zachować ładny, zielony kolor.
Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i szczyptę kurkumy.
Wyjąć mięso. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do gara.Całość zblenderować.
Ja jeden kawałek mięcha (ten z kostką) zostawiłam i podałam mężowi razem ze zblenderowaną zupą.
Zmiksowana zupa wygląda tak. Prawda, że ładnie...? :D
Zupę podałam z łyżką jogurtu greckiego i odrobiną koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz