poniedziałek, 22 lutego 2016

Karczek z pieczarkami.

Tym razem z pieczarkami... jest to więc kolejna wersja duszonej karkówki... tak przyrządzone mięso można jeść na zimno, czyli do kanapek i jest zdrowszą alternatywą dla sklepowych wędlin... można również podawać w wersji podgrzanej, jako dodatek do drugiego obiadowego dania.













Składniki:
  • duży kawałek chudego karczku (u mnie było dobrze ponad 2 kg)
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • olej
  • liście laurowe
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru













Mięso włożyć do garnka z grubym dnem (ewent. do naczynia żaroodpornego z pokrywką) polać olejem, ułożyć liście laurowe, posypać solą, pieprzem, kminkiem oraz grubą warstwą majeranku. Przykryć szczelnie pokrywką i wstawić garnek na całą noc do lodówki.














Następnego dnia wsypać pociętą w duże piórka cebulę i pokrojone ząbki czosnku oraz całe pieczarki. Cebulę i czosnek poprószyć odrobiną soli i szczyptą cukru. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić na pół godziny do dobrze nagrzanego (ok. 200*C) piekarnika. Po upływie pół godziny garnek wyjąć i wlać do mięsa szklankę zimnej wody. Mięso polać powstałym sosem. W piekarniku zmniejszyć ogień do ok. 180*C. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika, niech się mięso dusi. I teraz, czas duszenia zależy od wielkości karczku. Na każdy jeden kilogram przypada jedna godzina duszenia. Moje mięso miało ponad 2 kg, tak więc będzie się dusiło ponad dwie godziny. W tym czasie jeszcze 3-4 razy należy wyjąć garnek i dodać zimnej wody (mniej więcej po ok. 1/2 szklanki) i polewać mięso powstającym sosem. Takie częste polewanie zapobiega wysychaniu pieczeni.














Uduszony karczek tak powinien wyglądać. Gdy mięso wystygnie wyjmujemy je z gara, przekładamy na półmisek i wstawiamy na kila godzin do lodówki. Po dobrym wystudzeniu karczek będzie się łatwo kroił.














Zimna karkówka pysznie smakuje na kanapkach. I jest o wiele zdrowsza niż wszystkie sklepowe wędliny.














Można też takie mięso podawać jako dodatek do drugiego dania. Wystarczy ukroić nieco grubsze plastry karczku i pogrzać w sosie z pieczarkami u cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz