Składniki:
- śledzie
- pieczarki marynowane
- ogórki kiszone (lub konserwowe)
- cebula
- szczypior
- jogurt grecki
- majonez
- chrzan
- sól
- cukier puder
- pieprz
- sok z cytryny
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie pokropić je (obficie!) sokiem z cytryny.
Jogurt wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem, cukrem pudrem, niewielką ilością majonezu i chrzanem.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pokrojoną cebulę zalać wrzącą wodą i zagotować.
Po zagotowaniu odcedzić. Tak zaparzona cebula jest o wiele łagodniejsza od surowej i polecana dla osób z problemami wątrobowymi.
Ogórki pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w dosyć cienkie plasterki.
Szczypiorek posiekać.
Śledzie, cebulę, ogórki, pieczarki i szczypior wymieszać z sosem jogurtowo-chrzanowym.
Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na kilka godzin, zaklejając pojemnik folią oddychającą. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz