czwartek, 18 lutego 2016

Śledzie w sosie jogurtowo-chrzanowym.

Z reguły używam płatów śledziowych. Jednak czasami kupuję takie gotowe, w oleju zrobione. Uważam, że jedne i drugie są tak samo dobre.














Składniki:
  • śledzie
  • pieczarki marynowane
  • ogórki kiszone (lub konserwowe)
  • cebula
  • szczypior
  • jogurt grecki
  • majonez
  • chrzan
  • sól
  • cukier puder
  • pieprz 
  • sok z cytryny














Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.














Następnie pokropić je (obficie!) sokiem z cytryny.














Jogurt wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem, cukrem pudrem, niewielką ilością majonezu i chrzanem.














Cebulę pokroić w kostkę.














Pokrojoną cebulę zalać wrzącą wodą i zagotować.














Po zagotowaniu odcedzić. Tak zaparzona cebula jest o wiele łagodniejsza od surowej i polecana dla osób z problemami wątrobowymi.














Ogórki pokroić w kostkę.














Pieczarki pokroić w dosyć cienkie plasterki.














Szczypiorek posiekać.














Śledzie, cebulę, ogórki, pieczarki i szczypior wymieszać z sosem jogurtowo-chrzanowym.














Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na kilka godzin, zaklejając pojemnik folią oddychającą. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz