poniedziałek, 1 czerwca 2015

Filet z piersi kurczaka w ogórkowym sosie.

Koleżanka Choco13 z Garnka wymyśliła tę potrawę. Jestem miłośniczką wszelkich sosów, więc bardzo podobny z chęcią wielką robiłam.















Składniki:
  • filet z piersi kurczaka
  • kilka marchwi
  • cebula (niewidoczna na foto)
  • ogórki kiszone
  • koperek (nie widać na foto)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • kurkuma
  • sól
  • cukier
  • masło
  • śmietana
  • mąka
















Mięso, marchew ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kurkumy. Po około 15-20 minutach gotowania wyjąć z wywaru marchew i mięso.
















Ogórki i cebulę posiekać. Ugotowaną marchew również pokroić.
















Pokrojone ogórki, cebulę i marchew podsmażyć na maśle. Na koniec wsypać 1-2 łyżki mąki. Wymieszać na ogniu i wlać trochę zimnej wody. Zagotować.
















Zagotowane warzywa z mąką przełożyć z patelni do wywaru i wymieszać sos. Zagotować. Wyłączyć ogień. Śmietanę wlać do jakiejś miseczki, lekko osolić. Powolutku wlać do niej trochę gorącego sosu i cały czas mieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do sosu. Wymieszać i dodać posiekany koperek.
















Ciepłe jeszcze mięso pokroić i ułożyć na talerzu.
















Podawać z ulubionymi dodatkami. Tu, z surówką z młodej kapusty i ziemniakami polanymi ogórkowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz