Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- kilka marchwi
- cebula (niewidoczna na foto)
- ogórki kiszone
- koperek (nie widać na foto)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziołowy
- kurkuma
- sól
- cukier
- masło
- śmietana
- mąka
Mięso, marchew ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kurkumy. Po około 15-20 minutach gotowania wyjąć z wywaru marchew i mięso.
Ogórki i cebulę posiekać. Ugotowaną marchew również pokroić.
Pokrojone ogórki, cebulę i marchew podsmażyć na maśle. Na koniec wsypać 1-2 łyżki mąki. Wymieszać na ogniu i wlać trochę zimnej wody. Zagotować.
Zagotowane warzywa z mąką przełożyć z patelni do wywaru i wymieszać sos. Zagotować. Wyłączyć ogień. Śmietanę wlać do jakiejś miseczki, lekko osolić. Powolutku wlać do niej trochę gorącego sosu i cały czas mieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do sosu. Wymieszać i dodać posiekany koperek.
Ciepłe jeszcze mięso pokroić i ułożyć na talerzu.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Tu, z surówką z młodej kapusty i ziemniakami polanymi ogórkowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz