I baaardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- karczek wieprzowy
- olej
- sól
- majeranek
- papryka słodka
- chili
- pieprz czarny mielony (albo ziołowy)
- czosnek
- sos sojowy
- sos tabasco (2-3 kropelki)
- zioła prowansalskie
Karczek pokroić na plastry (ok. 1,5-2 cm grubości) i lekko rozbić je tłuczkiem.
W miseczce wymieszać olej, sól i wszystkie zioła. Każdy rozbity plaster umoczyć w przygotowanej marynacie i układać w rondlu o grubym dnie.
Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Rondel wstawić do nagrzanego (ok. 180*C) piekarnika na 1,5 godziny. Ostatnie 15-20 minut piec bez pokrywki.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
A ja Wam mówię: tak przygotowana karkóweczka po prostu rozpływa się w ustach...!! :))
Uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuń