niedziela, 21 czerwca 2015

Karczek w plastrach pieczony.

Dobre to... nawet ja, nielubiąca zbytnio mięsa, muszę szczerze przyznać: ależ dobre...!! :D
I baaardzo proste w wykonaniu. 

















Składniki:
  • karczek wieprzowy
  • olej
  • sól
  • majeranek
  • papryka słodka
  • chili
  • pieprz czarny mielony (albo ziołowy)
  • czosnek
Można też dodać:
  • sos sojowy
  • sos tabasco (2-3 kropelki)
  • zioła prowansalskie 

















Karczek pokroić na plastry (ok. 1,5-2 cm grubości) i lekko rozbić je tłuczkiem.

















W miseczce wymieszać olej, sól i wszystkie zioła. Każdy rozbity plaster umoczyć w przygotowanej marynacie i układać w rondlu o grubym dnie.

















Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

















Rondel wstawić do nagrzanego (ok. 180*C) piekarnika na 1,5 godziny. Ostatnie 15-20 minut piec bez pokrywki.

















Podawać z ulubionymi dodatkami.
A ja Wam mówię: tak przygotowana karkóweczka po prostu rozpływa się w ustach...!! :))

1 komentarz: