czwartek, 11 czerwca 2015

Letni obiad z parowaru.

Letni... ale przecież smakuje równie dobrze o każdej innej porze roku.
















Składniki:
  • kalafior
  • młoda marchewka
  • ogórki
  • rzodkiewki
  • jajka
  • kefir tybetański (albo kwaśne mleko, jogurt naturalny, maślanka itp)
  • olej + odrobina masła
  • jogurt naturalny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • czosnek (granulowany lub świeży)
  • koperek

















Marchewkę (przekrojoną na połowy) i podzielony kalafior włożyć do parowaru. Kalafior lekko posolić. Nastawić parowanie na jakieś 15-20 minut.
















Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny, ale ja akurat jej nie miałam) i odstawić na 5-10 minut, a następnie odcedzić (na sitku) powstały sok.
















Jogurt grecki wymieszać z cukrem, solą, pieprzem czosnkiem i koperkiem.
















Odsączone ogórki i pocięte w plasterki rzodkiewki wymieszać z doprawionym jogurtem greckim.
















Na oleju i odrobinie masła usmażyć dwa sadzonej jajka, soląc je delikatnie.
















Wyłożyć na talerze i podać z chłodnym kefirem tybetańskim.

2 komentarze:

  1. Kalafior!!! O rzesz... jeszcze śpię :P Czytam i patrzę i czytam i co to za kulki... Fajny przepis :))))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior!!! O rzesz... jeszcze śpię :P Czytam i patrzę i czytam i co to za kulki... Fajny przepis :))))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń