Składniki:
- kalafior
- młoda marchewka
- ogórki
- rzodkiewki
- jajka
- kefir tybetański (albo kwaśne mleko, jogurt naturalny, maślanka itp)
- olej + odrobina masła
- jogurt naturalny
- sól
- cukier
- pieprz
- czosnek (granulowany lub świeży)
- koperek
Marchewkę (przekrojoną na połowy) i podzielony kalafior włożyć do parowaru. Kalafior lekko posolić. Nastawić parowanie na jakieś 15-20 minut.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny, ale ja akurat jej nie miałam) i odstawić na 5-10 minut, a następnie odcedzić (na sitku) powstały sok.
Jogurt grecki wymieszać z cukrem, solą, pieprzem czosnkiem i koperkiem.
Odsączone ogórki i pocięte w plasterki rzodkiewki wymieszać z doprawionym jogurtem greckim.
Na oleju i odrobinie masła usmażyć dwa sadzonej jajka, soląc je delikatnie.
Wyłożyć na talerze i podać z chłodnym kefirem tybetańskim.
Kalafior!!! O rzesz... jeszcze śpię :P Czytam i patrzę i czytam i co to za kulki... Fajny przepis :))))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKalafior!!! O rzesz... jeszcze śpię :P Czytam i patrzę i czytam i co to za kulki... Fajny przepis :))))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń