poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kapusta z pomidorami.

Teraz jest czas na młodą kapustę. Trzeba się więc nią nacieszyć do woli. :))
















Składniki:
  • główka kapusty
  • kilka pomidorów
  • cebula
  • koperek
  • mąka pszenna
  • sól
  • cukier
















Kapustę przekroić na cztery. Z każdej ćwiartki wyciąć głąb i posiekać ją.
















Pokrojoną kapustę włożyć do garnka. Zalać dużą ilością wody. Zagotować i odcedzić. Wlać niedużo wody, dodać sól i cukier ugotować (nie zakrywając garnka!) do miękkości.
















W czasie gdy kapusta gotuje się, pomidory zalać wrzącą wodą. Odczekać chwilkę, odcedzić i usunąć skórkę.
















Obrane ze skóry pomidory pokroić. Przełożyć do garnka z miękką już kapustą i pogotować jeszcze jakąś chwilę.
















Słoninę i cebulę pokroić. Na suchą patelnię wrzucić słoninkę i na małym ogniu wytopić z niej tłuszcz.
















Gdy skwarki już się ładnie zrumienią wrzucić do nich pokrojoną cebulę. Dodać sól i cukier, poczekać (mieszając!) aż cebula nabierze złotego koloru. Przełożyć skwarki i cebulę do garnka z ugotowaną już kapustą. Wytopiony tłuszcz pozostawić na patelni.
















Na patelnię z tłuszczem wsypać 1-2 łyżki mąki. Wymieszać, podsmażyć, dolać zimnej wody i znowu wymieszać, zagotować, wyłączyć ogień. Wrzucić powstałą zasmażkę do garnka z kapustą, zagotować.
















Wyłączyć ogień i dodać sporo posiekanego koperki. Sprawdzić smak kapusty. Jeśli trzeba to dodać jeszcze sól lub cukier.
















Kapustę można zajadać samą z chlebem lub jakimiś innymi dodatkami. Tu podałam ją ze szpeclami i filetem z piersi kurczaka w sosie ogórkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz