Składniki:
- główka kapusty
- trochę przerośniętej słoniny
- koperek
- cytryna
- cebula (nie widać na foto)
- mąka pszenna
- sól
- cukier
Kapustę przekroić na cztery. Następnie każdej ćwiartki wyciąć głąb i posiekać.
Pokrojoną kapustę wrzucić do garnka. Zalać całkowicie wodą, zagotować i odcedzić. Ten prosty zabieg pozbawi kapustę niezbyt miłej goryczki.
Odcedzoną kapustę ponownie zalać ale tym razem małą ilością wody. Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości. Najlepiej garnka nie przykrywać, aby nieprzyjemne lotne związki uleciały.
W czasie gdy kapusta gotuje się, pokroić słoninę, przełożyć ją na suchą patelnię i powoli wytapiać.
Teraz pokroić cebulę.
Gdy słonina jest już wytopiona, a skwarki zrumienione, wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Dodać troszkę soli i cukru. Co jakiś czas mieszać i czekać aż cebula nabierze ładnego złocistego koloru.
Skwarki i cebulę przełożyć do ugotowanej kapusty, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Na pozostały tłuszcz wsypać 1-2 łyżki mąki i stale mieszając delikatnie podsmażyć. Teraz wlać trochę zimnej wody i (również cały czas mieszając) zagotować. Tak zrobioną zasmażkę przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować i wyłączyć ogień.
Na koniec wcisnąć sok z połowy cytryny i wsypać sporo posiekanego koperku. Sprawdzić smak kapusty i jeśli jest potrzeba, to dodać jeszcze trochę cukru lub soli.
Nasza kapusta gotowa.
Tu podałam ją z grubą kaszą jęczmienną i kotletem mielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz