poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kapusta na słodko - kwaśno.

Najlepsza jest wtedy, gdy z młodej robimy.















Składniki:
  • główka kapusty
  • trochę przerośniętej słoniny
  • koperek
  • cytryna
  • cebula (nie widać na foto)
  • mąka pszenna
  • sól
  • cukier















Kapustę przekroić na cztery. Następnie każdej ćwiartki wyciąć głąb i posiekać.
















Pokrojoną kapustę wrzucić do garnka. Zalać całkowicie wodą, zagotować i odcedzić. Ten prosty zabieg pozbawi kapustę niezbyt miłej goryczki.
















Odcedzoną kapustę ponownie zalać ale tym razem małą ilością wody. Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości. Najlepiej garnka nie przykrywać, aby nieprzyjemne lotne związki uleciały.
















W czasie gdy kapusta gotuje się, pokroić słoninę, przełożyć ją na suchą patelnię i powoli wytapiać.
















Teraz pokroić cebulę.
















Gdy słonina jest już wytopiona, a skwarki zrumienione, wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Dodać troszkę soli i cukru. Co jakiś czas mieszać i czekać aż cebula nabierze ładnego złocistego koloru.



Skwarki i cebulę przełożyć do ugotowanej kapusty, pozostawiając tłuszcz na patelni. 



Na pozostały tłuszcz wsypać 1-2 łyżki mąki i stale mieszając delikatnie podsmażyć. Teraz wlać trochę zimnej wody i (również cały czas mieszając) zagotować. Tak zrobioną zasmażkę przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować i wyłączyć ogień.


 
 
 Na koniec wcisnąć sok z połowy cytryny i wsypać sporo posiekanego koperku. Sprawdzić smak kapusty i jeśli jest potrzeba, to dodać jeszcze trochę cukru lub soli.



 Nasza kapusta gotowa.
                                                                                                                                                                       














Tu podałam ją z grubą kaszą jęczmienną i kotletem mielonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz