czwartek, 18 czerwca 2015

Zupa ogórkowa.

Najsmaczniejsza, gdy z niedawno ukiszonych ją zrobić. Ale i z późniejszych, też całkiem całkiem i niczego sobie.
















Składniki:
  • ogórki kiszone
  • ziemniaki
  • włoszczyzna
  • jakieś mięso (u mnie tym razem małe żeberko wieprzowe i kawałeczek kurczaka)
  • duża porcja włoszczyzny
  • koperek
  • śmietana 18%
  • sól
  • cukier















Mięso wrzucić do zimnej wody i niech się wolno gotuje.
















Ziemniaki, marchew, białą część pora, korzeń selera i pietruszki pokroić w kostkę. Zielone części włoszczyzny związać nicią. Koperek drobno posiekać.
















Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dolać trochę ogórkowej wody.
















Gdy mięso jest już na pół miękkie wrzucić do garnka ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę i związaną nitką nać. Osolić, pocukrzyć i ugotować do miękkości.
















Następnie dodać pokrojone ogórki i chwilę jeszcze pogotować. Wyłączyć gaz. Wyjąć mięso, pokroić na nieduże kawałki i wrzucić z powrotem do gara. Wlać śmietanę (lekko osoloną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy) a na koniec wsypać koperek.
















Delikatna, zdrowa i (chyba) smaczna. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz