Składniki:
- ogórki kiszone
- ziemniaki
- włoszczyzna
- jakieś mięso (u mnie tym razem małe żeberko wieprzowe i kawałeczek kurczaka)
- duża porcja włoszczyzny
- koperek
- śmietana 18%
- sól
- cukier
Mięso wrzucić do zimnej wody i niech się wolno gotuje.
Ziemniaki, marchew, białą część pora, korzeń selera i pietruszki pokroić w kostkę. Zielone części włoszczyzny związać nicią. Koperek drobno posiekać.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dolać trochę ogórkowej wody.
Gdy mięso jest już na pół miękkie wrzucić do garnka ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę i związaną nitką nać. Osolić, pocukrzyć i ugotować do miękkości.
Następnie dodać pokrojone ogórki i chwilę jeszcze pogotować. Wyłączyć gaz. Wyjąć mięso, pokroić na nieduże kawałki i wrzucić z powrotem do gara. Wlać śmietanę (lekko osoloną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy) a na koniec wsypać koperek.
Delikatna, zdrowa i (chyba) smaczna. :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz