czwartek, 28 maja 2015

Małosolne.

Chyba wszyscy je lubimy. One są prawdziwą zapowiedzą zbliżającego się lata. :)))















Składniki:
  • małe ogórki
  • sól kamienna (1 czubata łyżka na 1 litr wody)
  • chrzan
  • czosnek 
  • koperek















Ogórki i dodatki włożyć do słoja. W gorącej wodzie wymieszać sól i zalać nią ogórki. Na sam wierzch położyć chrzanowe liście. Słój przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
















Po mniej więcej 12 godzinach małosolne już są dobre. Teraz słój wstawię do lodówki i proces fermentacji zostanie przerwany, a my będziemy mogli cieszyć się małosolnymi przez dłuższy czas.

2 komentarze:

  1. Oj, narobiłaś smaka, ale ja mam jeszcze zeszłoroczne dwa baniaki 5 litrowe,
    Ja mam zalewę (solankę Kołobrzeską) tak więc już soli nie dodaję, a czasami rozcieńczam solankę .
    Z tym , że te świeże małosolniki , to jest ten smak lata , i swoje ...

    OdpowiedzUsuń