Składniki:
- małe ogórki
- sól kamienna (1 czubata łyżka na 1 litr wody)
- chrzan
- czosnek
- koperek
Ogórki i dodatki włożyć do słoja. W gorącej wodzie wymieszać sól i zalać nią ogórki. Na sam wierzch położyć chrzanowe liście. Słój przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
Po mniej więcej 12 godzinach małosolne już są dobre. Teraz słój wstawię do lodówki i proces fermentacji zostanie przerwany, a my będziemy mogli cieszyć się małosolnymi przez dłuższy czas.
Oj, narobiłaś smaka, ale ja mam jeszcze zeszłoroczne dwa baniaki 5 litrowe,
OdpowiedzUsuńJa mam zalewę (solankę Kołobrzeską) tak więc już soli nie dodaję, a czasami rozcieńczam solankę .
Z tym , że te świeże małosolniki , to jest ten smak lata , i swoje ...
Oooo! Kochana :))))
OdpowiedzUsuń