poniedziałek, 11 maja 2015

Filet z kurczaka lekko podsmażony i w parowarze ugotowany.

Moja koleżanka Krysia tak robi i mówi, że krótkie podsmażenie zamyka mięso, dając mu delikatność i soczystość. Sprawdziłam. Krysia ma rację! Mięso wyszło smaczne i soczyste.















Składniki:
  • filet z piersi kurczaka
  • olej
  • sól
  • oregano
  • złocista przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • dwa duże liście kapusty (do położenia w parowarze)
















Mięso posmarować odrobiną oleju i obtoczyć przyprawami.
















Na patelni rozgrzać olej i szybko (z obu stron) obsmażyć mięso.
















Na dnie parowaru położyć liście kapusty (zapobiegają przyklejaniu się mięsa) a na nich podsmażone filety. Nastawić maszynę na jakieś 15 minut.
















Mięso pokroić w plasterki i podawać na obiad z ulubionymi dodatkami. U nas, tym razem, z surówką i marchewkowymi ziemniakami.

1 komentarz: