Składniki:
- młoda kapusta
- ogórek
- koperek
- cebula ze szczypiorem
- czosnek
- olej
- sok z połówki cytryny (niestety, cytryna nie załapała się na zdjęcie)
- sól
- cukier
- pieprz
- sos włoski firmy Knorr (ech, pałętał mi się w szufladzie, więc go w ostatniej chwili wykorzystałam i nie zdążyłam sfocić :P)
Ogórka (razem ze skórką!) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić i po kilkunastu minutach odcedzić na sitku.
Kapustę, cebulę i szczypior posiekać. Dodać odciśnięte z soku ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól (troszkę, bo ogórki były już posolone!!) cukier i pieprz. Sos włoski rozrobić z olejem i wodą, dodać do surówki. Wszystko wymieszać i odstawić na jakąś chwilę, aby się wszystkie smaki przegryzły.
Podawać z czym się chce.
za młodą kapustę dam się posiekać
OdpowiedzUsuńno... dobra jest... :D
OdpowiedzUsuń