poniedziałek, 11 maja 2015

Surówka z młodej kapusty.

To smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. A po długiej zimie bardzo się chce takich nowalijek.
















Składniki:
  • młoda kapusta
  • ogórek 
  • koperek
  • cebula ze szczypiorem
  • czosnek
  • olej
  •  sok z połówki cytryny (niestety, cytryna nie załapała się na zdjęcie)
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sos włoski firmy Knorr (ech, pałętał mi się w szufladzie, więc go w ostatniej chwili wykorzystałam i nie zdążyłam sfocić :P)















Ogórka (razem ze skórką!) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić i po kilkunastu minutach odcedzić na sitku.
















Kapustę, cebulę i szczypior posiekać. Dodać odciśnięte z soku ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól (troszkę, bo ogórki były już posolone!!) cukier i pieprz. Sos włoski rozrobić z olejem i wodą, dodać do surówki. Wszystko wymieszać i odstawić na jakąś chwilę, aby się wszystkie smaki przegryzły.
















Podawać z czym się chce.







2 komentarze: