czwartek, 7 maja 2015

Schab (prawie) po bałkańsku.

Inspirował mnie przepis z tego bloga:
http://anikagotuje.blogspot.com/2015/04/schab-po-bakansku.html
Zatytułowałam "prawie po bałkańsku", bo troszkę danie zmodyfikowałam. Nie mogę jeść papryki, więc pominęłam ją. Danie wyszło przepyszne... w zasadzie nie czuje się, że to mięcho... a dla mnie to bardzo istotna sprawa...! Tego smacznego sosu jest baaardzo dużo, więc włożyłam go do plastikowych pudełeczek, zamroziłam i będzie na zaś. :D















Składniki:
  • 1kg schabu bez kości
  • 1/2kg pieczarek
  • 3 cebule
  • kilka ogórków kiszonych
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie
  • olej (do smażenia)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka papryka sproszkowana (tak mi nie szkodzi :D)















Schab pokroić na plastry.
















A następnie każdy plaster w paseczki.
















Cebulę posiekać w piórka.
















Pieczarki pokroić w dosyć grube plastry.
















Ogórki w grubszą kostkę.
















Pokrojony schab posypać solą i pieprzem. Podsmażyć go (do lekkiego zrumienienia) na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
















W sporym rondlu (lub w naczyniu żaroodpornym) podsmażyć cebulę i całe ząbki czosnku, dodając sól i cukier. Gdy cebula poddusi się na szkliście-złoto, wrzucić na nią podsmażone mięso. Zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i całość dusić (na niedużym ogniu) ok. 10 minut.
















Po upływie 10 minut dodać pomidory z całą zalewą i pokrojone ogórki. Wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 15 minut.
















Na sam koniec wsypać sproszkowaną słodką paprykę. Zamieszać, spróbować i ewentualnie dodać troszkę soli lub pieprzu. A jeśli sos mocno się zredukował, to można dodać nieco przegotowanej wody.
















Schab podawać z ulubionymi dodatkami (np. szpecle, bagietka itp) u nas był z ryżem basmati.

1 komentarz: