czwartek, 28 maja 2015

Warzywa pieczone w zalewie balsamicznej.


Moje starsze dzieci raczej unikają mięsa... jeśli przyjeżdżają na obiad, to z reguły rybę robię... ale ostatnio chciałam poczęstować ich czymś innym... no i wymyśliłam warzywa zapiekane w aromatycznym słodko-kwaśnym sosie...
















Składniki:
  • ziemniaki
  • pieczarki
  • cukinie
  • marchew
  • kalarepka
  • buraczki
  • pomidory
  • cebula
  • szparagi
  • czosnek
  • olej
  • ocet balsamiczny
  • tymianek
  • pestki słonecznika (następnym razem wezmę też pestki dyni)
  • sól
  • pieprz
  • cukier (nie widać na foto)















Warzywa (oprócz szparagów) pokroić na większe kawałki. Olej, ocet, tymianek, sól, pieprz i cukier wymieszać razem i polać pokrojone warzywa. Miskę z tak przygotowanymi warzywkami wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
















Następnie rozgrzać (180*C) piekarnik. Warzywa przełożyć do naczynia, w którym będą się zapiekały i wstawić do gorącego piekarnika na około godzinę.
















Po upływie godziny sprawdzić czy ziemniaki i marchew są już miękkie i jeśli tak, to ułożyć na wierzchu warzyw szparagi (jeżeli są bardzo grube, to można przekroić je wzdłuż) i na koniec posypać pestkami słonecznika. Blaszkę wstawić ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut.
















Warzywa gotowe. Naczynie do zapiekania można postawić na stole i wtedy każdy będzie "łowił" swoje ulubione kawałki. Dzieci chwaliły, więc chyba potrawa udała się.
















A to moja porcja. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz