Składniki:
- ziemniaki
- pieczarki
- cukinie
- marchew
- kalarepka
- buraczki
- pomidory
- cebula
- szparagi
- czosnek
- olej
- ocet balsamiczny
- tymianek
- pestki słonecznika (następnym razem wezmę też pestki dyni)
- sól
- pieprz
- cukier (nie widać na foto)
Warzywa (oprócz szparagów) pokroić na większe kawałki. Olej, ocet, tymianek, sól, pieprz i cukier wymieszać razem i polać pokrojone warzywa. Miskę z tak przygotowanymi warzywkami wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Następnie rozgrzać (180*C) piekarnik. Warzywa przełożyć do naczynia, w którym będą się zapiekały i wstawić do gorącego piekarnika na około godzinę.
Po upływie godziny sprawdzić czy ziemniaki i marchew są już miękkie i jeśli tak, to ułożyć na wierzchu warzyw szparagi (jeżeli są bardzo grube, to można przekroić je wzdłuż) i na koniec posypać pestkami słonecznika. Blaszkę wstawić ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut.
Warzywa gotowe. Naczynie do zapiekania można postawić na stole i wtedy każdy będzie "łowił" swoje ulubione kawałki. Dzieci chwaliły, więc chyba potrawa udała się.
A to moja porcja. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz