piątek, 15 maja 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana, jak powszechnie wiadomo, jest bardzo zdrowa. Przywraca w organizmach ludzkich zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową. Poza tym zawarta w jagłach lecytyna i witamina E mają zbawienny wpływ na nasze procesy myślowe. Również nasze kości, paznokcie i włosy staną się wyraźnie mocniejsze, a wszystko to dzięki jaglanej krzemionce.
Jest tylko jedno "ale" związane z kaszą jaglaną - niewiele osób potrafi ją przygotować tak, aby była nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
Przepis na pyszną zapiekankę z jagieł moja córka Dorota znalazła na tej stronie: http://gotuj.skutecznie.tv/2014/10/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-kurczakiem-i-warzywami/
Zarówno córcia, jak i jej Witek zajadali się. A więc i ja postanowiłam dzisiaj wypróbować to dani. Troszkę przepis zmieniłam no i powiem Wam, że jestem wprost zachwycona...!! Zapiekanka smakuje wspaniale i przepięknie pachnie. A niewtajemniczeni (np. mój mąż) wcale nie zorientują się, że jedzą kaszę. :P















Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej (można zastąpić ją innymi warzywami np. brokułem czy zielonym groszkiem)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w dużą kostkę
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • trochę pieprzu
  • curry 
  • ulubione zioła (np. oregano lub prowansalskie)
  • olej do podsmażenia kurczaka i cebuli
  • utarty ser żółty 















Kaszę jaglaną wsypać na sito i dokładnie przepłukać bieżącą, zimną wodą. Następnie przelać jagły sporą ilością wrzącej wody. Te dwie czynności są NIEZWYKLE WAŻNE, gdyż usuwają niemiłą jaglaną goryczkę.
















Cebulę posiekać i podsmażyć, razem z pokrojonym mięsem, na rozgrzanym oleju. W trakcie podsmażania dodać troszkę soli, szczyptę cukru i sporo curry.
















Dwie szklanki mleka podgrzać. Dodać do niego 2 łyżki masła, a gdy już lekko przestygnie wbić 2 całe jaja, dosypać sól i pieprz. Wymieszać.
















Wypłukaną kaszę wsypać do jakiejś sporej salaterki. Wlać do niej mleko z masłem i jajkami. Dodać przesmażone z cebulą mięso. Wymieszać.
















Masę przełożyć do formy, w której będzie się zapiekała. Na wierzch wsypać fasolkę szparagową. Formę szczelnie zakryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego (ok.180*C) piekarnika na 50 minut.
















Po upływie 50 minut odkryć formę i posypać zapiekankę tartym serem oraz ziołami (oregano, prowansalskie itp) wstawić naczynie (odkryte!) do piekarnika na ok. 10 minut.
















Po 10 minutach zapiekania nasze danie jest gotowe. Teraz należy je wyjąć z piekarnika i (jak podaje autorka) należy trochę poczekać aby potrawa odpoczęła i "ściągnęła się" co ułatwi krojenie oraz wyjmowanie z formy.
















Zapiekankę można podawać z jakimś zimnym sosem. U nas był to sos czosnkowy.
dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz