poniedziałek, 4 maja 2015

Młoda kapusta na słodoko-kwaśno.

Zrobiłam. Smakowała. Zrobię więc jeszcze raz niebawem.















Składniki:
  • kapusta
  • koperek
  • cukier
  • sól
  • masło
  • mąka pszenna
  • cytryna (nie widać na zdjęciu)















Kapustę pokroić dosyć grubo.
















Pokrojoną zalać wodą. Zagotować i dokładnie odcedzić. Wlać drugą wodę. Zagotować. Dodać cukier i sól. Gotować do miękkości.
















Zrobić białą zasmażkę i dodać do kapusty. Zagotować.
















Pokroić koperek i wsypać go do kapusty. Wyłączyć gaz.
















Na koniec dodać sok z cytryny.
















Teraz dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru bądź soli.
















Kapustka podana ze szpeclami, tartą marchewką i karczkiem w sosie własnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz