środa, 22 kwietnia 2015

Chleb szybki.

Szybki, bo nie trzeba mozolnie go wyrabiać, on rośnie sam !!

SDC11392
 Skład:
  • 1 kg mąki pszennej (lub pszennej razowej)
  • 1 litr cieplej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 czubata łyżka soli
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju
  • trochę ulubionych ziół (np. tymianek, kminek, zioła prowansalskie itp)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrąb pszennych


SDC11395
Ciepłą (ale nie gorącą!) wodę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Najlepiej zrobić to w jakiejś dużej misce.

SDC11396
Do rozmieszanych w wodzie drożdży dodać resztę składników i wszystko porządnie wymieszać.

 SDC11404
 Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 SDC11406
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Jeśli są metalowe, to należy wyłożyć je natłuszczonym papierem do pieczenia lub posmarować blaszki jakimś tłuszczem i posypać bułką tartą albo mąką. Keksówki postawić na 10 minut w bardzo ciepłym miejscu. Następnie wstawić je do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 200*C.

 SDC11418
Po upieczeniu chlebki należy natychmiast wyjąć z foremek i ostudzić, przekładając kilkukrotnie z boku na bok. Innym sposobem studzenia jest umieszczenie bochenków na metalowej kratce, wtedy nie trzeba ich przekręcać, bo powietrze dociera z każdej strony.

 SDC11420
 Voilà, nasz chlebek gotowy. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz