Skład:
- 1 kg mąki pszennej (lub pszennej razowej)
- 1 litr cieplej wody
- 50 g drożdży
- 1 czubata łyżka soli
- szczypta cukru
- 4 łyżki oleju
- trochę ulubionych ziół (np. tymianek, kminek, zioła prowansalskie itp)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb pszennych
Ciepłą (ale nie gorącą!) wodę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Najlepiej zrobić to w jakiejś dużej misce.
Do rozmieszanych w wodzie drożdży dodać resztę składników i wszystko porządnie wymieszać.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Jeśli są metalowe, to należy wyłożyć je natłuszczonym papierem do pieczenia lub posmarować blaszki jakimś tłuszczem i posypać bułką tartą albo mąką. Keksówki postawić na 10 minut w bardzo ciepłym miejscu. Następnie wstawić je do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 200*C.
Po upieczeniu chlebki należy natychmiast wyjąć z foremek i ostudzić, przekładając kilkukrotnie z boku na bok. Innym sposobem studzenia jest umieszczenie bochenków na metalowej kratce, wtedy nie trzeba ich przekręcać, bo powietrze dociera z każdej strony.
Voilà, nasz chlebek gotowy. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz