środa, 22 kwietnia 2015

Naleśniki, z powidłami.





Lubimy, więc od czasu do czasu robię.
Tym razem w wersji śliwkowo/jogurtowo/kakaowej.
Proporcje na ciasto są (moim zdaniem) świetne, bo naleśniory wychodzą smaczne, delikatne i cieniutkie, a jednocześnie bardzo elastyczne.

SDC11087
Składniki na ciasto podstawowe:
  • 4 jajka
  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 6 łyżek oleju
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • jogurt grecki
  • cukier
  • kakao

SDC11090
Jaja, mąkę, wodę, mleko, sól i cukier dokładnie wymieszać (ja robię tę czynność przy pomocy blendera) i odstawić na 20 minut, aby gluten napęczniał. Po tym czasie dodać olej i jeszcze raz ciasto zamieszać.


SDC11092
Rozgrzać mocno patelnię, smażyć (z obu stron) cienkie naleśniki i odkładać je na odwrócony duży talerz. Po usmażeniu wszystkich smarować każdy naleśniczek cienką warstwą powideł śliwkowych i zrolować.


SDC11100
Naleśniki ułożyć na talerzach, polać jogurtem wymieszanym z niedużą ilością cukru i posypać je (przy pomocy siteczka) odrobiną kakao.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz