Tym razem w wersji śliwkowo/jogurtowo/kakaowej.
Proporcje na ciasto są (moim zdaniem) świetne, bo naleśniory wychodzą smaczne, delikatne i cieniutkie, a jednocześnie bardzo elastyczne.
Składniki na ciasto podstawowe:
- 4 jajka
- 12 czubatych łyżek mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 6 łyżek oleju
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- powidła śliwkowe
- jogurt grecki
- cukier
- kakao
Jaja, mąkę, wodę, mleko, sól i cukier dokładnie wymieszać (ja robię tę czynność przy pomocy blendera) i odstawić na 20 minut, aby gluten napęczniał. Po tym czasie dodać olej i jeszcze raz ciasto zamieszać.
Rozgrzać mocno patelnię, smażyć (z obu stron) cienkie naleśniki i odkładać je na odwrócony duży talerz. Po usmażeniu wszystkich smarować każdy naleśniczek cienką warstwą powideł śliwkowych i zrolować.
Naleśniki ułożyć na talerzach, polać jogurtem wymieszanym z niedużą ilością cukru i posypać je (przy pomocy siteczka) odrobiną kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz