środa, 22 kwietnia 2015

Pyry z gzikiem, czyli Wielkopolska górą.....!!


Baaardzo lubimy... i Wielkopolskę i jej prostą, pyszną kuchnię... pewnie do tego mocno przyczyniła się nasza kochana ciotunia Hala, z poznańskich Wichrowych Wzgórz...


pyryzgzikiem
Składniki:
  • ziemniaki
  • ser biały
  • jogurt grecki lub zwykły naturalny
  • szczypior
  • cebula
  • jasna cześć pora
  • sól
  • pieprz
  • masło

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować (nieobrane!) w osolonej wodzie.



pyryzgzikiem_2
Szczypior, cebulę i pora pokroić dosyć drobno.



pyryzgzikiem_3
Ser wymieszać z jogurtem i pokrojonym szczypiorkiem, porem oraz cebulą.
Doprawić solą i pieprzem (pieprzu nie żałować!!) do smaku.
 
 
pyryzgzikiem_4
Ugotowane ziemniaki obrać, przekroić na połówki, posmarować odrobiną masła i nałożyć sporo pikantnego gzika.
Ach... mówię Wam - palce lizać...!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz