wtorek, 28 kwietnia 2015

Roladki z piersi kurczakowej, na parze gotowane.

Danie dietetycznie, nietrudne w zrobieniu, a naprawdę smaczne.














Składniki:

  • filety z piersi kurczaka
  • marchew
  • masło (albo mozzarella)
  • suszone pomidory
  • roszponka (lub jakaś inna zielenina)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona (albo oregano, zioła prowans.)
  • dodatkowo - papier do pieczenia


Mięso przekroić wzdłuż i delikatnie rozbić.


 
 Każdy płat posypać solą i przyprawami.


Następnie na środku każdego ułożyć startą (na tarce o dużych oczkach) marchew, pomidor, kawałeczek masła (lub mozzarelli) roszponkę.


 I teraz zwinąć ciasno, formując zgrabną roladkę.


Roladki posmarować odrobiną oleju.


I zawinąć w ucięty pasek papieru do pieczenia, zapinając (bądź zawiązując bawełnianym sznureczkiem) szczelnie oba końce. Teraz włożyć roladki na jakieś 10-15 minut do parowaru.


Po rozwinięciu roladki tak wyglądają. A gdy je na talerzu przekroimy, wypłynie smaczny dietetyczny sosik. Rolady można podawać z ryżem, ziemniakami, bądź kluseczkami i jakąś ulubioną jarzynką.

1 komentarz: