Składniki:
- filety z piersi kurczaka
- marchew
- masło (albo mozzarella)
- suszone pomidory
- roszponka (lub jakaś inna zielenina)
- olej
- sól
- pieprz
- bazylia suszona (albo oregano, zioła prowans.)
- dodatkowo - papier do pieczenia
Mięso przekroić wzdłuż i delikatnie rozbić.
Każdy płat posypać solą i przyprawami.
Następnie na środku każdego ułożyć startą (na tarce o dużych oczkach) marchew, pomidor, kawałeczek masła (lub mozzarelli) roszponkę.
I teraz zwinąć ciasno, formując zgrabną roladkę.
Roladki posmarować odrobiną oleju.
I zawinąć w ucięty pasek papieru do pieczenia, zapinając (bądź zawiązując bawełnianym sznureczkiem) szczelnie oba końce. Teraz włożyć roladki na jakieś 10-15 minut do parowaru.
Po rozwinięciu roladki tak wyglądają. A gdy je na talerzu przekroimy, wypłynie smaczny dietetyczny sosik. Rolady można podawać z ryżem, ziemniakami, bądź kluseczkami i jakąś ulubioną jarzynką.
Wyśmienicie pokazane, i na pewno bardzo smaczne i zdrowe .
OdpowiedzUsuń