czwartek, 23 kwietnia 2015

Kluski z serka.

Fajne są... szybkie w robieniu i delikatne w smaku...














Składniki:
  • serek twarożkowy
  •  2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • cukier
  • cynamon
  • bułka tarta
  • masło
  • olej














Bułkę tartą zrumienić na rozgrzanym maśle.
















W misce rozmieszać dokładnie serek, mąkę i jajka.
















W sporym garnku zagotować wodę, dodać do niej troszkę soli i olej. Nabierać po niecałej łyżce ciasta i wrzucać je do wrzątku. Pamiętając, aby za każdym razem (przed nabraniem ciasta) moczyć łyżkę we wrzącej wodzie. Kluski gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
















Ugotowane kluski wyjąć na talerz łyżką cedzakową. Podawać posypane cynamonem i cukrem oraz polane zrumienioną na maśle bułeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz