Składniki na wywar:
- kilka marchwi
- kilka pietruszek
- kilka ziemniaków
- 2 łyżki masła
- jogurt naturalny
- sól i cukier
- koperek lub natka pietruszki
- 60 dkg mielonego mięsa (do wyboru - kurczak, indyk, cielęcina)
- 2 jaka + 2 żółtka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki soli
- trochę pieprzu ziołowego
- majeranek
- złocista przyprawa do kurczaka
- mąka ziemniaczana -> do obtaczania klopsików
Warzywa pokroić dosyć grubo.
Wrzucić je do garnka z wodą, dodając sól, cukier, masło i gotować ok. 10 minut.
W czasie gdy gotują się warzywa dokładnie wyrobić wszystkie składniki klopsików.
Z wyrobionej dokładnie masy utoczyć małe (troszkę większe od orzecha włoskiego) klopsiki.
Każdy klopsik obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Klopsiki wrzucić do wrzącego warzywnego wywaru i gotować je ok. 10 minut. Po wyłączeniu gazu wlać do zupy trochę jogurtu naturalnego.
Już na talerzu posypać zupę klopsikową posiekanym koperkiem.
Zupa ta jest smaczna i baaardzo sycąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz