środa, 22 kwietnia 2015

Zupa klopsikowa.

Jest to taki typowy eintopf... po polsku zwany potrawą jednogarnkową.


SDC10478
Składniki na wywar:
  • kilka marchwi
  • kilka pietruszek
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • jogurt naturalny
  • sól i cukier
  • koperek lub natka pietruszki
na klopsiki:
  • 60 dkg mielonego mięsa (do wyboru - kurczak, indyk, cielęcina)
  • 2 jaka + 2 żółtka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki soli
  • trochę pieprzu ziołowego
  • majeranek
  • złocista przyprawa do kurczaka
  • mąka ziemniaczana -> do obtaczania klopsików

SDC10481
Warzywa pokroić dosyć grubo.



SDC10482
Wrzucić je do garnka z wodą, dodając sól, cukier, masło i gotować ok. 10 minut.



SDC10486
W czasie gdy gotują się warzywa dokładnie wyrobić wszystkie składniki klopsików.



SDC10490
Z wyrobionej dokładnie masy utoczyć małe (troszkę większe od orzecha włoskiego) klopsiki.



SDC10493
Każdy klopsik obtoczyć w mące ziemniaczanej.



SDC10497
Klopsiki wrzucić do wrzącego warzywnego wywaru i gotować je ok. 10 minut. Po wyłączeniu gazu wlać do zupy trochę jogurtu naturalnego.



SDC10564
Już na talerzu posypać zupę klopsikową posiekanym koperkiem.
Zupa ta jest smaczna i baaardzo sycąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz