czwartek, 23 kwietnia 2015

Krupnik z kaszy jęczmiennej.

Hmmm... do krupniku trzeba dorosnąć... tak właśnie, oboje z mężem, uważamy... bo w młodości, zarówno on jak i ja, nie znosiliśmy tej zupy... a teraz stała się jedną z naszych ULUBIONYCH... :D



delikatnykrupnik_4
Składniki:
  • kawałek jakiegoś mięsa (np. z kurczaka albo indyka)
  • ok. 1 kg marchwi
  • 3-4 pietruszki
  • 1 seler
  • kilka ziemniaków
  • kasza jęczmienna (gruba, średnia lub jęczmienna wiejska)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • kurkuma
  •  dla chętnych może być jeszcze natka pietruszki (ale ja nie lubię :P)
 Do garnka włożyc mięso (może być zamrożone) wlać wodę i po zagotowaniu wsypać kaszę jęczmienną. Moje proporcje to: po jednej łyżce kaszy na osobę, plus dodatkowo na garnek dwie łyżki. Zagotować, zmniejszyć gaz i kilka razy zamieszać. Garnka nie należy przykrywać pokrywką, bo krupnik często kipi.

delikatnykrupnik_3
Kaszę przechowuję w szczelnie zamkniętym słoju i jeszcze wkładam do środka 1-2 listki laurowe. W ten sposób zabezpieczam ją przed (ewentualnym) pojawieniem się moli spożywczych.


delikatnykrupnik_2
W czasie gdy kasza i mięso gotują się (na wolnym ogniu!) obrać, umyć i pokroić włoszczyznę oraz ziemniaki. Zajmuje mi to ok. 10-15 minut. Teraz zwiększyć gaz i wrzucić do garnka wszystkie warzywa. Zupę zagotować, dodać sól, szczyptę cukru, pieprz i sporo kurkumy. Znowu zmniejszyć gaz i gotować jakieś 15-20 minut.
Po tym czasie nasza zupencja powinna być już gotowa.


delikatnykrupnik
Tak wygląda na talerzu. Ten ładny, wesoły kolorek (bardzo nie lubię szaro/bladych krupników!) zupa zawdzięcza kurkumie i dużej ilości marchwi. Jeśli ktoś chce, może już na talerz sypnąć garść posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz