czwartek, 23 kwietnia 2015

Schab pieczony z suszonymi owocami.

Danie z cyklu "samo się robi". :D














Składniki:
  • spory kawałek schabu bez kości (u mnie miał on ok. 1 kg)
  • olej
  • suszone owoce (tym razem morele, śliwki i żurawina)
  • sól
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie 
  • słodka papryka
  • niecała szklanka zimnej wody
  • rękaw do pieczenia 














Mięso posmarować olejem i posypać wszystkim przyprawami.















Schab włożyć do rękawa i zapiąć go z jednej strony. Następnie dodać suszone owoce i wlać zimną wodę. Rękaw spiąć z drugiej strony. Na wierzchu rękawa zrobić kilka nacięć. Wstawić do nagrzanego (ok. 180*C) piekarnika i piec około godziny.
















Mięso można podawać na zimno.
















Można też zlać z rękawa powstały sos ze wszystkimi owocami (i ewentualnie troszkę zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie) doprawić go do smaku solą i pieprzem, zagotować stale mieszając. Do gorącego sosu włożyć pokrojone plastry mięsa.
















Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Tu, szpecle i surówka z młodej kapusty.

2 komentarze:

  1. Witam, teraz bardziej wiosennie wygląda .
    Przy większym limicie czasu , popiszę....
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń