czwartek, 23 kwietnia 2015

Jarzynowa zupa na mięsie.

To jest tak... lubię zupy bezmięsne... ale mój mąż woli gdy są z mięsem... a więc, żeby było jakoś sprawiedliwie, różnie je robię... i dzisiaj jest pora na wersję mięsną.


jarzynowka
Składniki:
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • brokuł
  • kawałek kurczaka (albo indyka)
  • jakieś kluski ugotowane (nam z poprzedniego dnia szpecle zostały)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kurkuma

jarzynowka_2
Mięso (może być zamrożone) wrzucić do wody i postawić na małyogień, niech się wolno gotuje.


jarzynowka_3
Włoszczyznę oraz łodygi brokuła pokroić i wrzucić do garnka z mięsem. Dodać sól, pieprz, cukier, kurkumę i niech się na wolnym ogniu ok. 30 minut gotuje.


jarzynowka_4
Różyczki brokuła również pokroić i wrzucić je do garnka na ostatnie 5 minut gotowania.


jarzynowka_5
Zupę można podawać z mięsem i kluskami... albo i bez.... jak kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz