środa, 22 kwietnia 2015

Murzynek przekładany białą masą.

Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie od wczesnych lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Kto pamięta tamte smutne czasy dobrze wie, że na półkach sklepowych był tylko przysłowiowy groszek i ocet... musieliśmy więc sobie jakoś radzić... i radziliśmy jak potrafiliśmy... w ten właśnie sposób powstała ta oszukana wu-zetka. :D

 SDC11206
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 4 jajka
  • 1 małe Masło Roślinne
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy Inki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kasza manna
  • 1 małe Masło Roślinne
  • ulubiony aromat do ciast
Składniki na polewę:
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 ml słodkiej śmietanki (30-36%)
  SDC11209
Do garnka włożyć masło, cukier, kawę Inkę, kakao, cynamon, powidła śliwkowe oraz mleko.

 SDC11212
Podgrzać, aż do rozpuszczenia się składników. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko wymieszać.

 SDC11222
Do białek dodać szczyptę soli, ubić je na sztywną pianę i połączyć (delikatnie!) z kakaową masą.

 SDC11223
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec je (w tem. 160-180*C) około 45 minut.

 SDC11233
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i aromatem. Kaszę mannę wsypywać wolniutko cały czas mieszając. Kaszy ma być tyle, aby masa stała się bardzo gęsta. Całość gotować przez kilka minut ciągle mieszając, bo bardzo łatwo przypalić.

 SDC11234
Ugotowaną masę dobrze wystudzić.

 SDC11240
Masło Roślinne ucierać na puszystą masę dodając po łyżce (wystudzonej !!) masy z kaszy manny.

 SDC112433
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na dolny placek wyłożyć białą masę i przykryć plackiem górnym.
 SDC11248
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej.

 SDC11275
Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i wstawić je na kilka godzin do lodówki.

 SDC11276
A po pokrojeniu ciasto wygląda właśnie tak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz