Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zimnego mleka
- 4 jajka
- 1 małe Masło Roślinne
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy Inki
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- kasza manna
- 1 małe Masło Roślinne
- ulubiony aromat do ciast
- 1 gorzka czekolada
- 100 ml słodkiej śmietanki (30-36%)
Do garnka włożyć masło, cukier, kawę Inkę, kakao, cynamon, powidła śliwkowe oraz mleko.
Podgrzać, aż do rozpuszczenia się składników. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić je na sztywną pianę i połączyć (delikatnie!) z kakaową masą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec je (w tem. 160-180*C) około 45 minut.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i aromatem. Kaszę mannę wsypywać wolniutko cały czas mieszając. Kaszy ma być tyle, aby masa stała się bardzo gęsta. Całość gotować przez kilka minut ciągle mieszając, bo bardzo łatwo przypalić.
Ugotowaną masę dobrze wystudzić.
Masło Roślinne ucierać na puszystą masę dodając po łyżce (wystudzonej !!) masy z kaszy manny.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na dolny placek wyłożyć białą masę i przykryć plackiem górnym.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i wstawić je na kilka godzin do lodówki.
A po pokrojeniu ciasto wygląda właśnie tak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz