czwartek, 23 kwietnia 2015

Filety z kurczaka pod serowo/pieczarkową kołderką.

Nie przepadam za mięsem.... ale czasem trzeba je zjeść. U koleżanki Broni podpatrzyłam takie danie, w którym mięso jest, ale jego smaku prawie się nie czuje.

nidzielnieobiadowo
Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • pieczarki
  • duża cebula
  • czosnek świeży i granulowany
  • żółty ser (starty albo w plastrach)
  • majonez (ja użyłam light)
  • olej
  • łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • przyprawa "Złocistą do kurczaka" firmy Kamis
Najpierw pokroić pieczarki w ćwiartki. Wrzucić je na suchą patelnię i odparować powstały płyn. Teraz wlać troszkę oleju i dodać łyżkę masła. Po kilku minutach podsmażania wrzucić pokrojoną cebulę, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić do momentu aż cebula się zeszkli, a pieczarki nabiorą rumianego koloru. Na koniec zmniejszyć ogień, wrzucić posiekany czosnek i po ok. 1 minucie wyłączyć gaz. Podwójny filet z kurczaka przekroić na pół, a później wzdłuż i delikatnie rozbić. Obsypać solą (troszeńkę!) pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i papryką. Na patelni rozgrzać olej, położyć mięso i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku mięsa ułożyć kopkę pieczarek, łyżkę majonezu, a na sam wierzch sporo żółtego sera.  Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok.160 -180*C) i zapiekać przez 10-15 minut. Tu podałam z ziemniakami i buraczkami.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz