środa, 22 kwietnia 2015

Ryba w galarecie.


Różne są teorie w sprawie spożywania ryb... jedni jedzą je chętnie, inni nie... my zaliczamy się do tych pierwszych... lubimy i już...!!


kolacyjkemozed
Składniki:

  • kilka filetów rybnych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • opakowanie żelatyny
  • 1/2 cytryny
  • trochę groszku konserwowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki

 Do rondla włożyć filety oraz warzywa, liść laurowy, pieprz i sól. Zalać wodą i gotować na maleńkim ogniu około 10-15 minut. Rybę wyjąć z rondla i pokroić na kawałki. Na dnie miseczek/filiżanek ułożyć listki pietruszki, plasterki ugotowanego jajka i marchewki, a następnie rybę i groszek. Wywar, aby był bardziej klarowny, odcedzić przez sitko wymoszczone gazą. Odcedzony wywar zagotować i wymieszać z żelatyną. A dokładnie mówiąc, to postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, bo niektóre żelatyny wymagają zagotowania, a inne nie. Do wywaru dodać trochę soku z cytryny, wymieszać, odstawić do ostygnięcia i zaczekać, aż lekko stężeje, po czym zalać nim rybę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz