środa, 22 kwietnia 2015

Udka kurze i warzywa razem w rękawie pieczone.

Potrawa z rodzaju tych, co to same się robią. :)))

udkakurzewarzywawrekawie1
Składniki:
  • udka
  • "Złocista Przyprawę do Kurczaka" firmy KAMIS
  • sól
  • cukier
  • słodka papryka w proszku
  • zmielony pieprz
  • olej
  • ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • rękaw piekarniczy
Udka pokropić olejem, posypać Złocistą Przyprawą i odstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem pokroić warzywa, pokropić je olejem, posypać solą, odrobiną cukru, pieprzem i papryką. Następnie warzywa dokładnie wymieszać.


udkakurzewarzywawrekawie_2
Mięso i warzywa włożyć do zapiętego z jednej strony rękawa piekarniczego.
Na wierzch wlać sosy, które zebrały się w obu miskach.
Rękaw zapiąć drugim klipsem.
Górę rękawa delikatnie (w kilku miejscach) naciąć, aby podczas pieczenia nadmiar pary mógł się wydostać. Wstawić do nagrzanego (160-180*C) piekarnika i piec około 1 godziny.


udkakurzewarzywawrekawie_5
Po godzinie (jeśli udka są duże, to należy piec dłużej, np. 1,5 godziny) rękaw delikatnie rozciąć z góry. Odczekać chwileczkę, aż para wyleci i wyłożyć danie na talerze.


udkakurzewarzywawrekawie_3
Udka pieczone z warzywami podałam z moją ulubioną kaszą jęczmienną i surówką pekińską.


udkakurzewarzywawrekawie_4
Jedzonko jest pyszne, zdrowe, kolorowe. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz