czwartek, 23 kwietnia 2015

Flądra w jajku smażona.

Dzisiaj na obiad rybcia... nasza ulubiona fląderka.

SDC105091
Składniki:
  • flądry
  • jajka
  • olej
  • masło
  • mąka
  • sól
  • pieprz 
  • cytryna
  • ryż (lub np. ziemniaki)
  • coś ulubionego na surówkę (u nas rukola + pomidory + jogurt grec. + sól) 
 
SDC105145
Rybę umyć, posolić i posypać pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.


SDC105251
Jajka rozmieszać z odrobiną oleju. Flądrę moczyć w jajku, mące i znowu w jajku.


SDC10528
Następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (dosłownie po minucie) a pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła.


SDC105212
W międzyczasie robić jakąś surówkę. Tu, rukola z pomidorami, jogurtem i solą.


SDC10535
Tak wygląda ten nasz fląderkowy obiad. W filiżance i dzbanuszku zmiksowana zupa jarzynowa. Często tak robię, że blenderuję zupę z poprzedniego dnia i mamy ją do popicia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz