Składniki:
- flądry
- jajka
- olej
- masło
- mąka
- sól
- pieprz
- cytryna
- ryż (lub np. ziemniaki)
- coś ulubionego na surówkę (u nas rukola + pomidory + jogurt grec. + sól)
Rybę umyć, posolić i posypać pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Jajka rozmieszać z odrobiną oleju. Flądrę moczyć w jajku, mące i znowu w jajku.
Następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (dosłownie po minucie) a pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła.
W międzyczasie robić jakąś surówkę. Tu, rukola z pomidorami, jogurtem i solą.
Tak wygląda ten nasz fląderkowy obiad. W filiżance i dzbanuszku zmiksowana zupa jarzynowa. Często tak robię, że blenderuję zupę z poprzedniego dnia i mamy ją do popicia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz