czwartek, 23 kwietnia 2015

Rosół Mańka.

Mańka, bo to on nauczył mnie dosypywać do rosołu szczyptę kozieradki, co nadaje zupie fajnego smaczku.

rosolmankabedzie
Składniki:
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • czosnek
  • burak (należy go z garnka wyjąć w chwili wyłączenia ognia, koniecznie..!!)
  • mięso (tym razem kurczak)
  • sól
  • kurkuma
  • kozieradka (jak Maniek mówi: dodawać niedużo, bo rosół będzie gorzki..!!)
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • grzybek suszony

rosolmanka
Wszystkie składniki (oprócz soli!) zalać zimną wodą. Zagotować i zmniejszyć gaz do absolutnego minimum, rosół ma tylko delikatnie "mrugać". Po godzinie wsypać sól. A po półgodzinie wyłączyć gaz oraz wyjąć buraczka. I już rosół mamy gotowy.


rosolmanka_2
Podawałam go z makaronem, selerem (bardzo zdrowy) i marchewką. Dla chcących można sypnąć drobno posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz