środa, 22 kwietnia 2015

Naleśniki z serem i owocami.





Naleśniory... kto ich nie lubi... można przecież robić je na różne sposoby... na ostro, na słodko, na słodko-kwaśno... i te dzisiejsze właśnie słodko-kwaśne są.

SDC10770
Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • 300 ml mleka
  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju

SDC10773
Składniki na farsz:
  • 1kg białego sera kanapkowego
  • 10 łyżek zimnego mleka
  • 8 płaskich łyżek cukru (może być z wanilią)
  • otarta skórka z pomarańczy
Składniki na sos:
  • opakowanie mrożonych, drelowanych wiśni (ewentualnie innych owoców)
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru (może być z wanilią)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Oraz do ozdoby:
  • jogurt grecki 
  • kiwi

SDC10787
Mleko, wodę, jajka, mąkę pszenną, szczyptę cukru waniliowego i soli zmiksować dokładnie i odstawić 20 minut. Po tym czasie dodać olej i jeszcze raz zmiksować.


SDC10790
W czasie gdy ciasto naleśnikowe odpoczywa przygotować sos. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2 łyżki cukru, wlać 1 szklankę wody i postawić na ogniu. W drugiej szklance zimnej wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu się wiśni zmniejszyć gaz i wlać wodę z mąką ziemniaczaną (jednocześnie szybko mieszając, żeby nie zrobiły się grudy..!) doprowadzić do wrzenia i zestawić z pieca.


SDC10808
Biały ser kanapkowy wymieszać z otartą pomarańczową skórką (pamiętajmy, że pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem..!) oraz z 10 łyżkami mleka i 8 łyżkami cukru.



SDC10794
Usmażyć cienkie naleśniki.



SDC10795
Na każdej ćwiartce naleśnika położyć serowy farsz i złożyć naleśnior na cztery.



SDC10797
Gotowe naleśniki polać gorącym sosem wiśniowym. Na sos dać łyżeczkę jogurtu greckiego i plaster kiwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz