Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100 ml zimnej wody
- 300 ml mleka
- 12 czubatych łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju
Składniki na farsz:
- 1kg białego sera kanapkowego
- 10 łyżek zimnego mleka
- 8 płaskich łyżek cukru (może być z wanilią)
- otarta skórka z pomarańczy
- opakowanie mrożonych, drelowanych wiśni (ewentualnie innych owoców)
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru (może być z wanilią)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- jogurt grecki
- kiwi
Mleko, wodę, jajka, mąkę pszenną, szczyptę cukru waniliowego i soli zmiksować dokładnie i odstawić 20 minut. Po tym czasie dodać olej i jeszcze raz zmiksować.
W czasie gdy ciasto naleśnikowe odpoczywa przygotować sos. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2 łyżki cukru, wlać 1 szklankę wody i postawić na ogniu. W drugiej szklance zimnej wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu się wiśni zmniejszyć gaz i wlać wodę z mąką ziemniaczaną (jednocześnie szybko mieszając, żeby nie zrobiły się grudy..!) doprowadzić do wrzenia i zestawić z pieca.
Biały ser kanapkowy wymieszać z otartą pomarańczową skórką (pamiętajmy, że pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem..!) oraz z 10 łyżkami mleka i 8 łyżkami cukru.
Usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdej ćwiartce naleśnika położyć serowy farsz i złożyć naleśnior na cztery.
Gotowe naleśniki polać gorącym sosem wiśniowym. Na sos dać łyżeczkę jogurtu greckiego i plaster kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz