Skład: (proporcje na dwa placki)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- przyprawy wg. uznania (np. zioła prowansalskie, słodka papryka)
- garstka otrąb pszennych
- garstka płatków owsianych
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki oleju
- niecała szklanka ciepłej (ale nie gorącej!) wody
- utarty ser żółty
- zeszklona na oleju cebulka
- jakaś pokrojona wędlina
- półplasterki pomidora
- i wszystko to na co tylko przyjdzie nam ochota............. :)
- ok. 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- odrobina wody
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- zioła np. prowansalskie
Do szklanki wkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki oleju, odrobinę cukru i troszeńkę wody. Dokładnie wymieszać. Gdy drożdże rozpuszczą się uzupełnić wodę do pełna.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i pozostałe przyprawy. Dodać zawartość szklanki i najpierw wymieszać łyżką, a potem zarobić ręką. Ciasto powinno być miękkie i łatwo odchodzić od dłoni, jeśli jest zbyt twarde należy dodać troszkę ciepłej wody.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą zrobić z ciasta kulkę, przykryć miskę ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Piekarnik (z blachą na której będzie piekła się pizza!) nagrzać do 250*C. Papier do pieczenia przyciąć do wielkości blachy na której będziemy piec pizzę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować kulkę. Dłonie posmarować olejem. Natłuszczonymi dłońmi pomiziać ;) papier do pieczenia. Następnie kulę ciasta rozciągnąć i uformować koło. Powstały placek posmarować odrobiną oleju, przez co placek stanie się bardziej chrupki.
Na pizzy rozsmarować połowę sosu, połowę sera i połowę pozostałych dodatków. Gorącą blachę wyjąć z piekarnika, położyć na niej papier z pizzą. Piec w tem. 250*C. przez ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu pizzę pokroić na trójkąty.
I zajadać... zajadać ze smakiem. :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz