czwartek, 23 kwietnia 2015

Delikatna zupa rybna.

Wiele osób dziwi się: co...?? zupa z ryby...??
Ano, tak... z ryby... i my ją lubimy. Rybna zupa jest przecież i smaczna i zdrowa.


delikatnazuparybna_5
Składniki:
  • filety z ryby (najlepiej takie ze skórą)
  • porcja włoszczyzny
  • masło
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • cukier ( u nas zawsze brązowy, bo zdrowszy od białego)
  • makaron
  • olej

delikatnazuparybna_6
Całą włoszczyznę pokroić.


delikatnazuparybna_7
Szczególnie drobno posiekać pora, ponieważ bardzo niemiłe jest wyławianie długich porowych nitek w czasie jedzenia... feee....!!


delikatnazuparybna
Pokrojone warzywa wrzucić na wrzącą wodę, dodając sól, pieprz, cukier i kurkumę. Gotować je ok. 15-20 minut na dosyć wolnym ogniu.


delikatnazuparybna_2
Rybę pokroić na nieduże kawałki i wrzucić do ugotowanej włoszczyzny. Zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i potrzymać zupę na ogniu przez ok. 2 minuty.


delikatnazuparybna_3
 Po 2 minutach wolnego gotowania wyłączyć gaz i dodać ok. 2 łyżki masła.


delikatnazuparybna_4
Zupę podałam z osobno ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
(ja natki nie lubię, ale mój mąż BARDZO... i to jest jego porcja. :D)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz