czwartek, 23 kwietnia 2015

Małgosine buraczki w śmietanie.

Dzisiaj koleżanka Małgosia nauczyła mnie robić buraczki w śmietanie. Och, jakie pyszne wyszły! :)

SDC10670
Składniki:
  • ugotowane buraki
  • śmietana (ewent. jogurt naturalny)
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • troszkę soku z cytryny.                                                                                                                                                        
SDC10665
Buraczki należy ostudzić, obrać i pokroić w dosyć grube plasterki.
Składniki sosu zmieszać i zalać nim buraki.


SDC10699
Tak przyrządzone buraczki można podać jako jarzynkę do drugiego dania, ewentualnie jako dodatek do kanapek. Bo, jak mówi moja dr od metabolizmu, każdy z pięciu codziennych posiłków powinien mieć w swoim składzie jakieś warzywa. I tak właśnie wyglądała moja dzisiejsza kolacja. Chlebki ryżowe posmarowane masłem + wędlina + buraczki w śmietanie + rukola.


SDC107677
A tu, buraczki w śmietanie podane z indyczą pieczenią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz