Składniki:
- ładny kawałek schabu
- sól
- szczypta cukru
- pieprz ziołowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- czosnek
- kilka suszonych grzybów
- olej
- dwie szklanki zimnej wody
- rękaw piekarniczy
- jogurt naturalny
- troszkę soli
- szklanka zimnej wody
- łyżka mąki pszennej
Mięso włożyć do spiętego z jednej strony rękawa, polać odrobiną oleju i jedną szklanką wody, ułożyć pokrojony czosnek i grzyby, wsypać przyprawy. Zapiąć drugą stronę rękawa. Na samej górze rękawa zrobić kilka niedużych nacięć. Mięso wstawić do nagrzanego (180*C) piekarnika. Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa. I tak: 1kg piecze się 1godz... 1,5kg 1,5 godz... itd.
Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, polać mięso drugą szklanką zimnej wody i wstawić z powrotem do piekarnika.
Upieczone mięso wyjąć z rękawa, a powstały sos ostrożnie przelać do garnuszka. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać ją (przez sitko) do wrzącego sosu. Sos zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Jogurt naturalny osolić i zahartować dolewając do niego niedużo gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać.
Zahartowany jogurt wlałam do garnuszka z sosem.
Wystudzoną pieczeń pokroić w plastry i podgrzać w sosie.
Schab podałam z kaszą (uwielbiam kasze!!) marchewką z groszkiem, rukolą i duuużą ilością sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz