środa, 22 kwietnia 2015

Schab pieczony, podany w sosie jogurtowo-grzybowym.

Wieprzowiny prawie wcale nie jadamy. Ale jeśli już (i to bardzo rzadko!) to w zasadzie tylko schab lub karkówkę. No i mojemu mężowi zachciało się ostatnio pieczeni schabowej... więc zrobiłam.



Składniki:
  • ładny kawałek schabu
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz ziołowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • czosnek
  • kilka suszonych grzybów
  • olej
  • dwie szklanki zimnej wody
  • rękaw piekarniczy
na sos:
  • jogurt naturalny
  • troszkę soli
  • szklanka zimnej wody
  • łyżka mąki pszennej

 SDC10609
Mięso włożyć do spiętego z jednej strony rękawa, polać odrobiną oleju i jedną szklanką wody, ułożyć pokrojony czosnek i grzyby, wsypać przyprawy. Zapiąć drugą stronę rękawa. Na samej górze rękawa zrobić kilka niedużych nacięć. Mięso wstawić do nagrzanego (180*C) piekarnika. Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa. I tak: 1kg piecze się 1godz... 1,5kg 1,5 godz... itd.
Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, polać mięso drugą szklanką zimnej wody i wstawić z powrotem do piekarnika.


SDC10622
Upieczone mięso wyjąć z rękawa, a powstały sos ostrożnie przelać do garnuszka. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać ją (przez sitko) do wrzącego sosu. Sos zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.


SDC10624
Jogurt naturalny osolić i zahartować dolewając do niego niedużo gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać.


SDC10627
Zahartowany jogurt wlałam do garnuszka z sosem.


SDC106301
Wystudzoną pieczeń pokroić w plastry i podgrzać w sosie.


SDC10697
Schab podałam z kaszą (uwielbiam kasze!!) marchewką z groszkiem, rukolą i duuużą ilością sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz