Składniki na spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- około 1 łyżeczki chłodnej wody
- szczypta soli
- 6 jajek + 1 jajko do smarowania
- 175 ml soku wyciśniętego z 3 cytryn
- 150 ml śmietany 30-36% (koniecznie płynnej!)
- 250 g drobnego cukru (dałam 200 g, a cukier musi być biały, bo brązowy się nie sprawdza!!)
Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałeczkami schłodzonego masła należy szybko posiekać, aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i bardzo szybko zagnieść ciasto. Pamiętajmy: długo zarabiane ciasto traci swoją kruchość!!
Uformować kulę, zawinąć ją folią i umieścić w do lodówce na minimum pół godziny.
Teraz trzeba ciasto rozwałkować (najlepiej włożyć je między kawałki folii) i przenieść do formy na tartę o średnicy ok .25 cm.
Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem czy ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 12-15 min aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć papier z kulkami/grochem/ryżem i dalej zapiekać ok. 3-4 min. Wyjąć formę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, następnie ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2 minuty.
Cytryny umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku.
Połączyć jaja z cukrem ale bardzo delikatnie, żeby nie zrobiła się piana..!! Do masy jajecznej dodać (mieszając) sok z cytryn i śmietanę, a na koniec otartą skórkę.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 stopni. Upieczony spód w foremce wysunąć z półką z piekarnika, na tyle aby można było ostrożnie wlać masę. Wsunąć (również bardzo ostrożne!) półkę z foremką z powrotem uważając, żeby nie wylać masy. Piec ok. 40-45 minut. Masa wciąż powinna lekko ruszać się na środku, bo do samego końca zgęstnieje w trakcie gdy będzie ostygała.
Rick Stein nie poleca chłodzić jej w lodówce, bo najlepsza jest pierwszego dnia.
http://ugotujmyto.pl/tarta-cytrynowa-wg-ricka-steina/
Powiem od siebie, że tarta jest przepyszna... absolutnie niesłodka, z silną nutą cytrynową... niebo w gębie...!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz