środa, 22 kwietnia 2015

Tarta cytrynowa Ricka Steina.

Mamy gości. Córka z wnusią na wiosenne ferie do nas przyjechały. Gdy mała śpi, to duża uczy mnie. Na pierwszy ogień poszła tarta cytrynowa.

SDC10688
 Składniki na spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • około 1 łyżeczki chłodnej wody
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 6 jajek + 1 jajko do smarowania
  • 175 ml soku wyciśniętego z 3 cytryn
  • 150 ml śmietany 30-36% (koniecznie płynnej!)
  • 250 g drobnego cukru (dałam 200 g, a cukier musi być biały, bo brązowy się nie sprawdza!!)


SDC106912
Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałeczkami schłodzonego masła należy szybko posiekać, aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i bardzo szybko zagnieść ciasto. Pamiętajmy: długo zarabiane ciasto traci swoją kruchość!!



SDC10709
Uformować kulę, zawinąć ją folią i umieścić w do lodówce na minimum pół godziny.



SDC107164
Teraz trzeba ciasto rozwałkować (najlepiej włożyć je między kawałki folii) i przenieść do formy na tartę o średnicy ok .25 cm.



SDC107181
Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem czy ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 12-15 min aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć papier z kulkami/grochem/ryżem i dalej zapiekać ok. 3-4 min. Wyjąć formę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, następnie ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2 minuty.



SDC107138
Cytryny umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku.



SDC107201
Połączyć jaja z cukrem ale bardzo delikatnie, żeby nie zrobiła się piana..!! Do masy jajecznej dodać (mieszając) sok z cytryn i śmietanę, a na koniec otartą skórkę.



SDC10741
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 stopni. Upieczony spód w foremce wysunąć z półką z piekarnika, na tyle aby można było ostrożnie wlać masę. Wsunąć (również bardzo ostrożne!) półkę z foremką z powrotem uważając, żeby nie wylać masy. Piec ok. 40-45 minut. Masa wciąż powinna lekko ruszać się na środku, bo do samego końca zgęstnieje w trakcie gdy będzie ostygała.



SDC10744
Rick Stein nie poleca chłodzić jej w lodówce, bo najlepsza jest pierwszego dnia.
http://ugotujmyto.pl/tarta-cytrynowa-wg-ricka-steina/
Powiem od siebie, że tarta jest przepyszna... absolutnie niesłodka, z silną nutą cytrynową... niebo w gębie...!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz